Klobáska na vaření i křoupání

Klobáska na vaření i křoupání

Klobáska vyvážené chuti, na celoroční vaření v kuchyni, na gril i k rohlíku na svačinu.

Maso celkem 4,55 kg:

hovězí mleté 0,7kg (mletí 3mm)

vepřový bok  2,1kg libový (mletí 8mm)

vepřová krkovice1,5 kg libová (mletí14mm)

vepřové sádlo 0,25kg (krájené, spařené na kostičky 4mm) - sádlo v případě méně tučné krkovice a boku

------------------------------------

Koření na 1kg masa:

sůl mořská/růžová 17g

pepř mletý 4g

paprika sladká Asta 140 3,2g

chilli Cayenne 0,8g

česnek 1g

kmín jemně drcený (doma) 2,1g

voda+led 0,6ml

První den: Maso kupte čerstvé, české, rozkrájejte na kostky a nechte vychladnout, nasolte a nechte do druhého dne nasolené v lednici. Nemíchejte druhy dohromady.

Druhý den : Odvažte si koření a kostky masa před mletím posypte směsí. Namelte na požadovanou hrubost - krkovici na 14mm, bok na 8mm. Všechno maso kromě sádla můžete promíchat, pokud budete vymíchávat na dvě části v robotu, dvě poloviny díla si rozdělte, rozprostřete na plech a dobře vychlaďte. Dbejte rozmístění hovězího 50/50%. Pokud budete míchat ručně vše najednou, smíchejte maso i s propařeným sádlem. Vychlaďte na 2 - 4°C. Pokračovat budu verzí s robotem. Ještě druhý den namražte mísu robota (zvlášť vlétě) a hák. Namočte střívka do druhého dne, vypláchněte vlažnou vodou.

Třetí den : Změřte teplotu v díle aby byla nejméně 4°C - důležité pro správné vymíchání. Připravte si poměrnou část sádla a ledové vody. Začněte míchat v robotu maso, pomalu přilévejte ledovou vodu. 0,6ml na litr je maximum. Dílo se po deseti minutách cca. začne lepit (chovat jinak). míchejte ještě 5-10 minut navíc a zkuste lepivost. Před koncem míchání přihazujte kostky sádla, pokud ho přidáváte. Nechte sádlo pravidelně se rozprostřít. Jakmile dílo lepí "jako blázen" máte umícháno. Domíchejte i druhou polovinu. Pomocí narážečky naražte dílo do střev, asi na 90% jeho možností. Konce zauzlujte, rozmyslete si délku klobás a začněte přetáčet klobásy. Na systém si přijdete, hodí se sudý počet klobás. (já začínám točit každou druhou stejným směrem). Pokud je léto a mouchy, můžete klobásy do čtvrtého dne nechat viset v pokojoové teplotě osychat pod ventilátorem (mouchy by je neměli ve větru poklást vajíčky).

Čtvrtý den: Nahřejte udírnu na 70°C, komín zakryjte síťkou prot hmyzu, snižte teplotu na 50°C, pověste klobásy a hodinu je sušte v udírně bez kouře. Následně, pokud jsou úplně suché, zapalte štěpku a s pěkně probíhajícím kouřem "zauďte" 1 hodinu při 50°C, dále zvyšte teplotu na 65°C a ještě 6,5 uďte při 65°C. (štěpka použitá byla třešeň 30%/ buk 70%). Časy uzení jsou lety ověřené, nicméně může u vás foukat a pokud máte pocit, že ještě nejsou můžete hodinu přidat.

Uzení domácích klobás

Část klobás můžete zkusit po 4 hodinách uzení dovařit jako špekáčky ve vodě o teplotě 74°C 40 minut. Děti a bezzubí ocení tuto dovařenou měkkou verzi.

Klobásy na vaření a grilování  

Jemněji mleté domácí klobásy ke každodennímu využití

Dle mého ideální stav..

Na mase nešetřete.

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Use your own text.